20 november 2011

En söndagsmiddag

Idag var det min tur att tillaga "familjemiddan".
Bror, mor och svägerska brukar sätta ribban på vad jag ska göra. Ribban var hyffsad sist så jag fick väl ta fram lite mer än ungsbakad falukorv med makaroner och en bit snickers till efterrätt...

Dagen började för mig med att handla. Hade absolut inget hemma, alla basvaror var slut. Inte ens salt fanns det i hyllan...
Helt planlöst promenerade jag på COOP med en kundvagn - jag var då inte riktigt överens med mig själv om vad jag skulle tillaga..
Så efter en timmes varushopping kom jag till slut hem och kunde packa upp - 4 stora papperspåsar!
Varav en fylld med saker jag egentligen inte behövde, men bra att ha. :)

Planering och strukturering bland det inköpta ledde in mig på förrätten.
Jag har inget bra namn på den så lite smådegigt kallar jag det för snittar!

Grunden i dessa snittar var ett rikt bröd på fyra sädeslag. En stabil grund som fick ett täcke med en kaviar. Denna fick verka lim för ett långt led med skalade egenrökta räkor. Vid sidan lades en sträng med majonäs som fick hjälpa anjovisen att vara ett staket till finhackad rödlök, tunn skiva tomat och lite annat smått och smakrikt. En skiva hårdkokt ägg satte piff på härligheten.
Väldigt omtyckt av gästerna.

Förrätt
Medan förrätten försvann som en löning i slutet på månaden satte jag igång med att lägga upp huvudrätten. Självklart skulle det bli älg!
Så - älgfärsbiffar med tranbär, grädde, riven rödlök och många passande kryddor.
Tror det var första gången jag komponerade denna rätt med vilt. Jag är ganska säker att jag har provat äta rätten och minnet är rätt torrt... Det var inte alls torrt idag! Det var riktigt gott!
Potatis och lingongräddsås och llite grönt för ögat. Jepp - det fungerade! Gott!
Enda missen jag gjorde var att göra så många! Jaja, frysen är bra till sådana misstag.

Huvudrätt
Redan nu känner både jag och gäster att sprickbildningen är nära. Men det var inte över, nej - nu är det dags för efterrätten!
Inget speciellt som man kan se på bilden - men bakom den osymetriska lagringen gömmer sig en liten surprice - lika många gissningar som jag hade gäster kom det, om vad som gömde sig i mitten av skapelsen. Även här har jag svårt att namnge rätten...
Jag låter läsaren använda sin fantasi om det som inte syns. Gästerna gissade inte rätt, kan jag avslöja.
Chokladpudding - vaniljkräm och skogens bär är det man kan se.

Efterrätt - Gregges smakbomb!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar