25 november 2011

Tyringe är tillbaka på kartan!

I torsdags var jag och kollega G på rulle till Kristianstad. Tiden för hemfärd överenstämde med den tidpunkt vi normalt brukar inta lunchen. Ca kl.12.00 rullar vi in i Tyringe, tyvärr har Ivars fullständigt tappat konceptet sedan flertalet ägarbyte och det var ingen större risk att de skulle få fler chanser av två hungriga Region anställda. Vi har ofta pratat om den Röda kiosken som ligger alldeles intill Hemköp. Kollega G har vid flertalet tillfälle stannat för matkontroll här, men det var ett tag sedan sist.
Magen kurrade, klockan var 12 och den Röda kiosken intogs.
Om vi börjar med kiosken:


Detta fashionabla matställe borde ta mig fan K-märkas. Faktum är att det kanske redan är det? Detta måste kollas med kommunen. Man blir så lycklig när man får inhandla en klassisk svensk maträtt i en klassisk "korvaluda".


Den klassiska svenska maträtt vi åt var:


Tjock korv med mos, räksallad och skånsk senap. Denna rätt kan göras på två sätt:

Antingen gör man den rätt eller så gör man den fel.


I Röda Kiosken i Tyringe gör man den rätt. Korven stekt till perfektion, moset var visserligen pulver men om man blandar i smör, kryddar perfekt så kan man få pulvermos att smaka helt OK. Är sedan den skånska senapen hemmagjord då kan det inte bli fel, inte ens om räksalladen är Rydbergs.
Det kommer att bli fler stopp i Tyringe och den Röda Kiosken framöver och det är inte enbart för korven och senapen. Alltså om man i en svensk "korvaluda" även serverar stekt strömming då krävs det fler besök.
Är inte den Röda Kiosken K-Märkt så vill vi på detta vis kräva detta!
Det finns för få "korvaludor" kvar.
Detta kulturmärke får inte försvinna i Kebab-, Pastavagn-, Thaikiosk och Pizzeriadjunglen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar