31 oktober 2011

Ärtsoppa som snabbmat


Jag vet, det är inte torsdag!

Men efter en helg med både viltkött och odlad lax kände jag ett behov att variera mig en aning. Jobbet som tar för mycket av ens fritid, påverkade dagens beslut över menyvalet.

Det blev ärtsoppa!
Nu låter det som svaret mor fick av mig när jag kom hem efter skolan – Det var ärtsoppa i skolan…jag är hungrig!!
Den soppan var oftast sönderkokt till något som liknade fogmassa. Den märkliga senapen som serverades till kunde man kitta fönster med….

Ärtor med fläsk måste vara en av Sveriges äldsta maträtt. August Strindberg kallade soppan för gudamat och hade den som favorit. Tydligen finns det skrifter som bekräftar soppan redan på 1200-talet.
Det roliga med soppan är traditionen som verkar vara aningen individuell. En kollega till mig fick förfrågan att skriva ner inte bara receptet utan gärna nämna lite tradition kring ärtor med fläsk. Jag kan inte återge denna! Den var fantastisk men lång.
Allt, vågar jag påstå, nämndes i denna rapport. Allt från blötläggning till speciell kryddning av fläskkoket…allt. Även vilken sorts Punsch och vilken temperatur den ska hålla för att uppnå ultimata upplevelsen.
Med stor säkerhet kommer ärtsoppan att dyka upp här i fler former. Nyanserad på många olika sett.

Dagens soppa var ingen besvikelse – med den var inte heller lagad från scratch! Nope, det blev en ICA variant i en plastkorv. Kanske inte speciellt exalterande men efter en egen kryddning och några stänk av grädde i så fungerade det som ”snabbmat” idag. Skånsk grovkornig senap och extra tärningar av varmrökt sidfläsk höjde smaken.

Inga pannkakor med sylt! Bara två ostmackor…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar